Bilddagbok

det har inte hunnit hända så mycket men jag tänkte lägga upp lite bilder på min eftermiddag. Jag och Sarah har tagit en promenad in till stan och tittat på isrutchkanan. i år är det en lemmel:

image158


Innan vi gick åt jag och min man middag. lax med teryakisås (kanske inte det nyttigaste i hela världen) och fullkornsbulgur. sjukt gott!

image159




dags att flyga

På fredag åker jag till härliga göteborg att hälsa på min syster och hennes kille + att vi firar mammas födelsedag. det ska bli toppen men som vanligt är jag lite freaked out inför flygningen. Borde ha åkt en sväng under hösten, det blir bättre om jag flyger ofta, men det fanns inte riktigt tid till det. Har varit inne på luftfartsverkets hemsida.
Det  brukar göra mig lite lugnare eftersom dom har väldigt fin information. eftersom att vi läser om mental träning i skolan tänkte jag försöka tillämpa mina kunskaper och skapa bra mentala bilder om flygning.

image157
typ som den här, hämtad från google.se


Innerst inne vet jag ju att allt kommer att gå bra men ibland är det svårt att lita på sitt sunda förnuft. det är så löjligt egentligen, jag vet ju att när jag väl sitter där på planet brukar det kännas helt okej men ändå går jag veckorna innan och målar fan på väggen. det kommer att gå jättebra!

Ana & Mia

läste lilla frökens blogg i morse och blev lite småchockad. hon hade hittat en hemsida som var skapad för att peppa tjejer och killar med anorexi och bullimi att fortsätta svälta sig själva. det skär i hjärtat på en när jag får se hur det finns de som vill pusha redan sjuka människor att bli ännu sjukare. Anorexi är en sjukdom som kan ha dödlig utgång om det vill sig så pass illa. Jag vet inte om man kan kräka ihjäl sig så bullimi kan jag inte uttala mig om.

jag har hört om att det finns hemsidor där människor med ätstörningar hetsar varandra men att ha den mitt framför ögonen gjorde mig ganska paff. Vad tänker personen som startat hemsidan? tror hon(fattade det som att det var en tjej) hon hjälper någon? förstår hon att hon faktiskt har ett visst ansvar? uppenbarligen eftersom att hon har en varningstext på startsidan. här finns sidan.

image156
bilden är hämtad från google.se

Sicko

Idag hade vi en viktig föreläsning i skolan. Det är jättfint väder. det är fredag. jag skulle träna idag. vi skulle gå på bio ikväll. självklart blir jag sjuk. det känns lite... sådär.
så här ser jag ut just i skirvande ögonblick:

image154

sitter i soffan med skitigt hår, dunsockar och katt. febrig och jävlig.

image155
katten joinar. han är min ständiga vapendragare. ninja har emigrerat till sovrummet.


till råga på allt har jag en lindrig version av nackspärr. crapcrapcrap. någon som vill byta liv med mig idag?
nu ska jag läsa en bok till skolan, den heter "friskare arbetsplatser".



Who am I kidding? jag ska ligga i soffan och kolla på two and a half men tills jag stupar.



Protestlista mot mentalt funktionshindrade

Världen är allt bra konstig. för att göra en lång historia lite kortare vill man här i luleå bygga bostäder till psykiskt handikappade. bygget ska ske på ett område som heter lerbäcken. på lerbäcken har man därför valt att lämna in en protestnamnlista eftersom man inte gillar detta förslag. jag citerar: "Det är till viss del typen av boende, vi är många som har små barn och vi har läst en del om vad som inträffat på andra håll"

PÅ ANDRA HÅLL? har dom utvecklingsstörda skadat andra barn tidigare? har dom behandat dom illa? Det här, mina damer och herrar, är likvärdigt med rasism.
Vet ni vad dom jävla tomtarna säger? att dom är rädda att villapriserna ska sjunka på grund av att det bor utvecklingsstörda på "deras" gata. Jag har själv gått i en grundskola som undervisat barn som har varit utvecklingsstörda och jag tycker att det helt klart var snarare berikande än ett problem. man fick stor förståelse för dessa barn som förövrigt var otroligt kärleksfulla och duktiga på att uttrycka sina känslor.

Är det rätt? bara för att man har en kromosomavvikelse ska man inte få bo på lerbäcken i luleå.

Jävla fittskallar, det borde vara nackskott på er som skrivit på listan!

ni kan läsa artikeln här.

image153
passar inte in i samhället?

tönta-röj

Jag och mina klassisar var på tenta-röj på stuk(kåren) igår. Som vanligt var förfesten roligast med ölspel och chip/chipong.

image149
emma och elin spelar chip/chipong.

image150
carro(förfestinnehavaren) är glad

image151
Det här är Florian(frankrike) och James(Hongkong). James åker hem idag. i bakgrunden ser vi elin, haha.

image152
Jag och sara. vi skulle se emo ut men sara såg bara fin ut. Fusk kallas det.

size zero

Tog ett uppehåll från pluggandet för att titta på en dokumentär på trean, "size zero", eftersom det kan vara lärorikt för mig som förmodligen kommer att möta underviktiga personer i mitt framtida yrke. Dokumentären är inspelad i storbritanien där en smal tjej i 28-30års åldern ska gå ner till en size zero på 30 dagar. Det är verkligen tragiskt att se vilken makt media och hollywood har, att man frångår ett hälsosamt liv till att gå mot en livshotande livsstil. En människa som har sånna mål borde, istället för att gå ner i vikt, fundera på hur bra självkänslan är.

image148
Det här var resultatet på experimentet. rätt läskigt va?
 

Sockerberoende och annat

på request tänkte jag skriva lite om några laster som jag tror är rätt vanliga, socker och fett.

Socker
Vanligt socker(sackaros) är ett ämne som kroppen skulle klara sig helt utan. socker är inte ett livsmedel utan ett njutningsmedel som nu för tiden finns i det mesta. självkart kan man inte undvika precis allt socker men för hälsans skull är det bra att inte äta för mycket. Som ni säkert vet höjer socker ditt blodsocker till skyarna för att sedan låta det falla ännu djupare tillbaka. blodsocker kan du läsa mer om i mitt tidigare inlägg om energigivarna.
nedan följer några tips till dig som vil sluta med socker:
  • håll blodsockernivån jämn. detta gör du tex genom att äta regelbundet och energirikt (mer info finns i inlägget om energigivarna)
  • Ha ett mål, tex jag får äta godis en gång per vecka till och börja med. säger du bort det helt kan man känna hopplöshet efter ett tag och ge upp av den anledingen.
  •  kämpa på! sötsugen försvinner fortare än du tror, jag lovar.
  • om du trillar dit, misströsta inte. ju fortare du inser ditt lilla snesteg ju fortare kan du sadla om.
  • ät frukt!

här kommer ett supertips på en glass, som du kan göra om du äger en matberedare, som är gjord på endast banan:

  1. frys önskat antal bananer, dom ska vara väldigt mogna
  2. ta fram bananerna, låt dem tina i ca 15-20 minuter i rumstemp. dom ska vara frysta men inte stenhårda.
  3. dela bananerna i bitar, kör dom i matberedare i ca 5-7 minuter eller tills dom får samma konsistens som mjukglass. först kommer dom att bara bli smuliga men ha tålamod, det blir bra efter en stund.
  4. smaksätt med kakao, blåbär, hallon eller ingenting alls. du kan ha vad som helst!
  5. ät och njut, du kommer att bli förvånad när du märker hur gott det är!

Fett
fett är ett ämne som är väldigt näringsfattigt men ändå kaloririkt. kroppen behöver fettsyror (30% av din kost bör bestå av fett) men då är enkel- och fleromättade fettsyror att föredra. många snabbmatsrestauranger fritterar pommes frittes i transfett(som faktiskt är omättat). transfett på verkar kroppens cellmembran och gör det stelt och oföljsamt. detta kan leda till ökad risk för hjärt-kärlsjukdomar, prostatacancer, övervikt och fetma, samt att huden åldras. detta är inte klarlagt, det forskas fortfarande på området.
Här kommer lite tips till dig som vill äta mindre snabbmat tex:
  • Planera veckans mat, handla efter listan.
  • ställ in dig mentalt på att laga mat, att köpa hem är inte ett alternativ.
  • om du saknar hamburgare och pizza, gör egen med nyttigare ingredienser. ungspommes brukar bara innehålla ca 3% fett.
  • kom ihåg att om du äter snabbmat kommer du förmodligen bli sugen på något sött efteråt, antingen för att maten inte tillförde tillräckligt med näring eller för att när kroppen behöver vatten kan det sändas ut som en hungersignal så testa att drick lite vatten nästa gång du är hungrig fast du inte borde vara det.

Saker du kan äta istället för chips och ostbågar när du är sugen på fett och salt:
Grönsaksstavar med egengjord dipp (bra kryddor för dipp: vitlökssalt, vitlök, citron, chili, koriander, basilika...), hummus, guacamole, tsatsiki eller fetaostdipp.
egenpoppade popcorn (använd rapsolja och sparsamt med salt) .
Egenrostade(gärna torrostade) nötter - pinjenötter, solroskärnor, pumpafrön, mandlar, soyabönor med mera. krydda valfritt.




Dricker du 1,5 liter cocacola har du i princip ätit 42 bitar socker....
image147
bilden är hämtad från google.se

grymma örhängen och inte så grymt pluggande

Chrille spelar need for speed (prostreet) och jag gör allt annat än att plugga.

jag har:
  • svarat på facebookmeddelanden
  • bekräftat min studieförsäkran hos CSN
  • betraktat mina nya örhängen från H&M för 30 spänn
  • kokat lingonsylt
  • läst lite buffé, den kom ju idag.
  • kollat på typ 8 avsnitt two and a half men
  • surrat med sophia
allt detta har varit mycket trevligt och inte ett dugg stimulerande (bortsett från samtalet med min vän). nu då, tänker du plugga nu? nej nu ska jag gå och lägga mig i sängen och läsa Sent i november (första muminboken). jag har pluggat i  20 minuter idag, jag har tenta om 2 dagar. det känns sweet.


image146
här är örhängena. helt otroliga :)

elva minuter

Har nu läst ut Elva minuter (Paulo cohelo). den var ganska dirty men ändå skrivet på ett vackert och romantiserande sätt. En bok jag skulle läsa om den dagen jag började tvivla på kärleken. det enda negativa jag upplevde var att han förskönade livet som prostituerad. inte för att jag vet hur det är men när man läser boken får man känslan av att det är ett helt okej yrke enligt Cohelo.
image145
Om du har läst den,
vad tyckte du?


Diet

idag under släktmiddagen kom vi in på GI-metoden (vilken överraskning) och eftersom jag en vacker dag förhoppningsvis kommer att vara proffesionell hälsovägledare kan det vara bra att ta ställning till dieter så länge man har nog med kunskap. Jag tycker att GI-metoden är en helt okej diet eftersom man fokuserar på långsamma kolhydrater och lite socker, men med dieter följer restriktioner som kanske inte passar alla...

Personligen vill jag inte rekomendera dieter, planerar man att göra en livsstilsförändring tycker jag att det är bättre att utgå ifrån sig själv, samla på sig kunskap och börja där. Metoder som utesluter någon av energigivarna (fett, kolhydrater och proteiner) bör man granska en extra gång eftersom att varje energigivare har sina speciella uppgifter i kroppen.

Sverige har länge haft en kolhydratsskräck där halva befolkningen slutat äta potatis, ris och pasta vilket är rätt onödigt eftersom att kolhydrater är kroppens energi. utan kolhydrater blir vi orkeslösa. det är däremot skilnad på långsamma och snabba kolhydrater. de långsamma kolhydraterna höjer blodsockret långsamt och stabilt medans de snabba ger toppar och dippar. Ta fullkornsris vs. polerat(vitt)ris. de vita riset har jättelite näringsämnen och höjer blodsockret snabbt medans fullkornsriset har bra näringsvärde (vitaminerna och minneralerna sitter nämnligen i skalet på sädeslagen) och höjer blodsockernivåerna på ett stabilt sätt plus att du håller dig mätt långre.

Kom ihåg att kosten ska bestå av ca:
  • 30% fett (helst enkel- eller fleromättat)
  • 55% kolhydrater (helst långsamma)
  • 15% protein (man kan räkna 1g protein per kg i kroppsvikt per dag, alltså väger du 65kg bör du äta ca 65g protein per dag)


nu ska vi leka gissa spåret! känner du igen dom här små fötterna?

image144



släkten är värst?

Har varit en sväng i boden idag och hälsat på pappas sida av släkten (minus 2 kusiner, en pluggar i Singapore och den andra bor i sthlm). vi har ätit en god middag, lyssnat på farfars bedrifter och överdrifter, sett min gammelmoster slumra till i stolen brevid otaliga gånger. med det är ju det som är charmen, jag älskar dom allihopa :)
Boden har väldigt mycket mer snö än luleå, det skiljer nog ca 1,5 decimeter. passade på att fota lite vintriga bilder på väg från huset till bilen:

image142


image143

nästan lite juligt eller hur?

Järn och fruktsallad

Idag har varit en mycket trevlig dag. Har varit på stan med Sophia och fyndat lite på åhlens prylrea, samt köpt en kjol med hög midja från gina tricot. efter det tog vi en fika på åhlens, det enda stället i hela luleå som serverar fruktsallad och inte bara socker och kakor.

Jag har tenta om precis en vecka och när jag satt och pluggade kände jag att jag behövde dela med mig av min kunskap!



Järn
är en viktig mineral eftersom den är en del i hemoglobinmilekylen som transporterar syret från lungorna till cellerna. Om du äter järnrik mat, glöm då inte att också äta c-vitamin eftersom c-vitaminet hjälper kroppen att ta upp järnet.

dricker du svart thé eller kaffe är det bra att försöka vänta en timme efter maten med att dricka en kopp. dricker du tex kaffe direkt efter maten förstör du ca 75% av järnupptaget.

Bra källor till järn är:
  • Kött och fisk (hemjärn)
  • Fullkornsprodukter (sitter i skalet på sädeslagen)
  • baljväxter
  • nötter
  • gröna grönsaker
  • potatis
  • vissa bär
om du inte äter järn finns det en risk ör järnbrist. man blir då trött och irriterad, imunörsvaret, inlärningsförmågan och den fysiska prestationsförmågan försämras. därför är det viktigt att fylla sitt dagliga behov av järn!

tror du att du äter tillräckligt?

Änglakatten

Här är en bild på min ena änglakatt som är ganska nyvaken. nu när det är vinter och mörkt sover dommest hela dagarna.

image141


Anledningen till att jag mest fotar marvel är för att  det är ycket svårare att fota ninja eftersom hon är svart. jag tycker om dom lika mycket.

HangUps

Jag har väldigt lätt att få hangups på saker till exempel tv-serier. jag måste i princip streck-se dom eftersom annars går jag bara runt och tänker på vad som kommer hända. en annan hängup just nu är böcker. jag måste läsa minst varje dag och det är inte bara för att boken är bra utan även för att jag vill hinna läsa så många andra böcker. det börjar kännas lite sjukt faktiskt .

när jag var yngre hade jag ofta mat-hangups som t.ex. guacamole, potatis, fetaost, mandariner, mm. alla vid olika tillfällen. nu är det mest hangups på annat.

TV-serier jag har haft extrem hangup på:
  • Scrubs (alla säsoger)
  • Despetade housewives (alla säsonger)
  • Sex and the city (alla säsonger)
  • Twin Peaks (alla säsonger)
  • My name is earl (säsong 1 & 2)
  • Greys Anatomy (alla säsonger)
  • O.C (säsong 1-3)
  • Veronica Mars (alla säsonger)
TV-serier som jag kommer få extrem hangup på:
  • Carnivale
  • six feet under
  • gilmore girls
  • dexter
  • Heroes (har jag bara lite hangup på men när s2 kommer drar det nog igång)
  • L-word
  • two and a half men
TV-serier som jag förmodligen aldrig kommer att se:
  • Painkiller jane
  • Jericho
  • the closer
  • CSI (NY, miami. Las vegas är okej)
  • Days of our lives (tappade tråden för ca 8 år sedan)

Vilka är dina likes och dislikes gällande tvserier?

tågluff

Jag och sophia har storslagna planer på en tågluff i sommar. såg på sj:s hemsida att dom hade 22-dagars pass för 2200 kronor vilket är sjukt billigt! och då gäller det alla zoner. de länder som ingår är Storbritannien, Irland, Norge, Finland, Danmark, Tyskland, Österrike, Schweiz, Polen, Tjeckien, Slovakien, Ungern, Kroatien, Bosnien-Hercegovina, Frankrike, Belgien, Nederländerna, Luxemburg, Spanien, Portugal, Italien, Slovenien, Turkiet, Italien, Grekland, Rumänien, Serbien-Montenegro, Makedonien, Bulgarien och Sverige.

image139
bilden är tagen från google.com

Hoppas, hoppas det blir av :)

Det hemliga paketet

innehöll x antal muminböcker! jag älskar Tove Janssons illustationer och texter, hon var ett geni.

image137


idag har jag varit ganska duktig. har skrivit klart en CV, gått till skolan, pluggat och tvättat lite. promenera är nog bland det mest meditativa jag vet, speciellt på vintern när snön vadderar alla ljud och skogen är vit istället för grön. snön knarrar mot skorna och frosten biter i kinderna.

Boklista


Syrran tipsade mig om att skriva en boklista under 2008, med alla böcker man har läst. Jag tyckte det var en bra idé, den hjälper till att peppa mig mer till att läsa! här är min påbörjade lista över 2008:
  • Harry Potter och dödsrelikerna, Rowling J.K.
  • Häxkraft, Whynne Jones, Diana
  • elva minuter, Coelho, Paulo (pågående)
inte så lång lista kanske men det har ju faktiskt bara gått åtta dagar på det nya året. Vad läser du just nu?


nu ska jag springa mer till ica och hämta ett paket med... ja det får du se senare!

Raggmunkar och snöstorm


om några få minuter ska jag släpa mig ut i snön för att traska runt sjön(ca 7km) med Sarah. varför utsätter jag mig för detta lidande frivilligt? jo, för att jag är ingen soffliggare i grunden. eller jag vill inte vara det i alla fall. jag mår mycket bättre när jag är aktiv och rör på mig = jag sover bättre, kan äta bättre och regelbundet och så blir jag otroligt mycket piggare. alltså är ca 1 limme i snön ett ganska litet pris att betala för ökad livskvalitet.

idag åt jag och C raggmunkar. C fick minnen från skoltiden, han tyckte dock att det var väldigt gott. Det blev 2 st över så jag ska äta raggmunkar till lunch i morgon med hemmagjord lingonsylt och rårivna morötter odlade typ 2 mil härifrån. ett bra tips när man äter morötter är att äta dom rivna tillsammans med lite fett (i maten eller på mackan) för då tas beta-karotenet (som kan omvandlas till vitamin A) upp bättre!

 Har pratat med C om ekolådan, han verkar vara positiv till ideén. nu ut i snöstormen!

Ekolådan

Jag är grymt sugen på att beställa hit ekolådan. man måste beställa minst 10 st lådor för att dom ska leverera hit så just nu sitter jag och funderar på hur jag ska lägga upp mitt förslag för grannarna. hade tänkt prova om dom är med på varannan vecka. Hur ska jag lägga fram mitt förslag?

jag funderar på mixlådan med både frukt och grönsaker:
image136
bild från ekoladan.se


mixlådan var iof ganska dyr (280kr) så det kanske blir fruktlådan eller lilla grönsakslådan i stället. eller baslådan. jag kan verkligen inte bestämma mig! som tur är bor vi på ett område med många lägeheter i varje hus så jag tror att min idé faktiskt kan ha en chans. jag hoppas det i alla fall.

idag ska jag försöka aktivera mig på något sätt, antingen med promenad eller jogging. problemet är att det är snöstorm ute typ. blöt snöstorm. vad gör du idag?

fruktsallad

eftersom de årliga julkilona ska bort äter jag fruktsallad till kvällsfika...

image135

vad äter du?

bloggtoppen


Godmorgon! var just inne på bloggtoppen och kollade vilka bloggar som är störst i sverige och till min fasa och förvåning låg Kenza (kenzaas.blogg.se) på andra plats, inte långt i från engla. det känns fruktansvärt bisarrt att en sextonåring som är förlovad med sin älskling och skriver ganska dåligt har mer än 11000 läsare i veckan. Och med hennes frammarch kommer det inte dröja länge tills hon ligger etta med tanke på att engla har surnat ihop efter det att någon snodde hennes bilder. Visst, jag är inte så inponerad av någon av de som ligger i topp men jag läser ändå englas eftersom hon skriver dugligt och har mycket bilder på kläder. men Kenza? inte så häftig i mina ögon. missförstå mig inte! hon är säkert jättetrevlig men hennes blogg var ganska... medioker. och det är helt okej eftersom att hon är 16 år gammal.

Hela det här rabaldret fick mig att fundera kring det här med målgrupper och markndsföring av sin blogg. visst, jag skulle jättegärna ha mer än 14 unika läsare per dag men jag vet inte riktigt hur jag skulle marknadsföra mig själv och vad jag måste förbättra på bloggen. jag har inte tid att ägna lika mycket tid som "the big guys" men med tanke på tt jag pluggar och har mycket tillgång till datorn så kan jag ju ändå uppdatera relativt ofta.

Ibland kan jag känna att bloggen känns splittrad, att jag inte har någon röd tråd. den röda tråden är egentligen att det mesta handlar om mig. men vad annars skulle den handla om?

Nu blir det motionsrunda, var gör du idag?

utspökad

Idag har jag haft kalas, det var rätt mycket folk, minst 20 pers under hela dagen. här kommer en bild på min Birthdayparty look och en bättre bild på halsbandet jag fick av C i julklapp, som jag älskar!

image133
image134

Ninjas olika ansikten

image129
image130
image131
image132

1. Birdie?
2. noo.
3. Bro?
4. U look suspect, yarr.

Cupcakes


Har bakat en massa idag inför födelsedagsfikat i morgon. Frallor, chokladkaka och cupcakes! fick inspirationen från blixman.blogg.se. Hennes är finare men jag tog det jag hade att tillgå. Grädde, kristyr, smörkräm och fina sockerdetaljer(färdigköpta). jag är ganska nöjd med resultatet, vad tycker du?

image126
image127



Jag vet, det ser lite ut som kaviar men det är smörkräm gjord på rosa florsocker med jordgubbssmak!



Blommogram


Fick ett jättefint blommogram hem till dörren igår så här kommer en liten bild och ett stort tack till syrran som skickade blommorna!

image125
tusen tack ännu en gång :)

Grattis mig!

Idag fyller jag 22 år och jag känner mig inte det minsta gammal. jag och C har haft en härlig dag hittills och bättre kommer det att bli. tänkte lägga upp lite bilder någon dag framöver. tck för alla gratulationer som har ringts och smsats, det var kul att så mänga kom ihåg mig :)

image122
Grattis till mig!

Trötter

image119
me and kitty bangbang.

Julen och nyår har passerat

jaha, då var det klart. julafton - check. jag fick min eftrlängtade fjällrävenjacka som krävs för att klara luleås kalla vinterhalvår. vi brukar faktiskt ha snö 6 månader om året! fick även en massa annat fint. en annan mycket uppskattad present var det här halsbandet jag fick av min man. katterna är designade av operasångerskan Katarina Fallholm.

image118

katterna symboliserar så klart mina egna älsklingar.



By the way, Its me birfday i morgon, ni får gärna gratulera mig här på bloggen! det blir kalas på lördag med en lite anorlunda tårta, möjligtvis n devilscake eller något annat chokladigt :) hoppas alla jag bjudit vill komma, presenter är inget jag förväntar mig!

istället för present ska jag få, av killen, en heldag med början på quality hotell-frulle. sen kommer det hända mer saker under dagen men jag vet inte riktigt vad... återkommer i morgon med mera information.
har redan fått presenter av mamma, pappa och syrran eftersom vi nog inte kommer att ses på min födelsedag så vi firade den igår med oxfile, hasselbackspotatis och chokladmousse med hallonsås. fick jättefina gardiner, en dataväska som var superfin och lite annat smått och gott. av syrran fick jag bara saker från NY vilket var superkul, hur gulliga grejer som helst.

ska försöka fota lite mer nu så ni får se lite bilder. förresten, vad vill ni se bilder på?

nu blir det mer greys anatomy (S4 E4), jävla deppserie.

RSS 2.0